• Vanaf €50 geen verzendkosten - Gratis retourneren - Levenslange reparatieservice

slaapzak onderhoudstips

slaapzak onderhoudstips

Als je een slaapzak van deuter hebt gekozen, wil je deze zo lang mogelijk bewaren en gebruiken. Goede zorg en opslag zijn daarom cruciaal! Hieronder delen we enkele tips over hoe je je slaapzak kunt opbergen en verzorgen.

HOe was je een slaapzak?

HOW DO I WASH my SLEEPING BAG properLY?

Je moet je slaapzak zo min mogelijk wassen. Over het algemeen kunnen synthetische slaapzakken vaker worden gewassen dan dons slaapzakken. Als dons te vaak wordt gewassen, verliest deze zijn vetlaag en dus zijn isolerende werking. Het wassen van je slaapzak heeft echter ook zijn voordelen: bij normaal gebruik verliest de slaapzak automatisch de loft (bulking power). Als de slaapzak goed wordt gewassen, kan deze een deel van de massa terugwinnen.

Hoewel we adviseren om handwas voor slaapzakken te gebruiken, kunnen synthetische slaapzakken op een mild programma in de wasmachine worden gewassen, met een capaciteit van minstens 5 kg. Maar de dons slaapzakken kunnen ook in de wasmachine worden gewassen indien nodig. Ongeacht waar jouw slaapzak van gemaakt is, volg altijd de instructies op het ingestikte label, dat meestal in een zak of op de zoom te vinden is.

Tip: gewoonlijk is het genoeg om je slaapzak om de twee tot drie jaar te wassen. Kleine vlekken en zweetresten kunnen met de hand worden verwijderd. Het enige wat je nodig hebt is een spons, wat afwasmiddel en lauw water.

je slaapzak voorbereiden

Voordat je je slaapzak gaat wassen, moet je deze controleren op gaten, scheuren en andere beschadigingen. Weet je niet hoe je een slaapzak moet repareren? Contacteer dan onze klantenservice.

Als je slaapzak nog in goede orde is, of de schade is gerepareerd, dan moet je 3 dingen doen vóór het wassen:

 • Sluit alle klittenband, ritsen en drukknopen.
 • Koorden moeten daarentegen worden geopend.
 • Keer de slaapzak binnenstebuiten.
PASSENDE ZORG

handwas voor dons slaapzakken

 • Vul een badkuip met voldoende warm water (ongeveer 30 graden).
  • Je slaapzak kan het beste worden gewassen met een functioneel of mild reinigingsmiddel. Let op: gebruik geen wasverzachter of bleekmiddel!
  • Dompel de slaapzak onder water.
  • Masseer het wasmiddel voorzichtig in de slaapzak en laat het inweken (tot een uur, afhankelijk van de mate van vervuiling).
  • Meerdere keren goed naspoelen met koud water - niet wringen!
  • Knijp voorzichtig in de slaapzak. Let op: kneed en wring de slaapzak niet uit, anders kunnen de naden scheuren!

SYNTHETIsche slaapzakken in de wasmachine

 • Was slechts één slaapzak per keer in de wasmachine.
 • Enkel een functioneel of mild reinigingsmiddel gebruiken. Let op: gebruik geen wasverzachter of bleekmiddel!
 • Zet de machine op 30 graden en een mild programma. Let op: volg de instructies op het waslabel van de slaapzak!
 • Voor slaapzakken met synthetische vezels moet je minstens drie tennisballen in de wastrommel doen.
 • Voer na het wassen een aantal spoelcycli uit, zodat er geen wasmiddelresten meer in de slaapzak achterblijven.
 • Til de natte, zeer zware slaapzak voorzichtig op om te voorkomen dat het vullingvlies of de donsvakken scheuren.

de slaapzak drogen

dons slaapzak: in de droger

 • Dons slaapzakken mogen in de droger gedroogd worden, zodat het dons na het wassen beter verdeeld is. Let op: gooi de slaapzak pas in de droger nàdat deze een paar uur aan de lucht is gedroogd. Doe geen natte slaapzak in de droger, want dit kan de slaapzak beschadigen!
 • Voeg een paar tennisballen toe en droog totdat het dons zijn volle loft heeft herwonnen.
 • Let op: niet de slaapzak strijken, stomen of blootstellen aan directe hitte.
 • Dons heeft meerdere dagen nodig om te drogen. Maak de klonten dons meerdere keren per dag voorzichtig met de hand los.

SYNTHETIsche slaapzak: drogen aan de lucht

 • Leg de synthetische slaapzak horizontaal neer en laat deze aan de lucht drogen. Indien je een droogrek gebruikt, altijd open en plat uitspreiden, nooit ophangen! Anders wordt de vulling in de slaapzak ongelijkmatig verdeeld.
 • Let op: natte slaapzakken kunnen erg zwaar zijn!
 • Bewaar de slaapzak op een beschutte plaats in de frisse lucht. Vermijd dus direct zonlicht, een kachel of andere warmtebron.
 • Draai de slaapzak om de paar uur om en schud deze op om de vulling goed luchtig te krijgen. Dit is goed voor het behoud van de isolatie.
 • Het kan tot 3 dagen duren voordat de slaapzak droog is. Echter, kunstvezels hoeven niet losgemaakt te worden.

donsverlies: waarom valt mijn slaapzak naar beneden?

Een dons slaapzak moet ademend en dus luchtdoorlatend zijn om het juiste comfort te bieden. Dit leidt af en toe tot het weglekken van fijnere stukjes dons door de stof. Dit “donsverlies” betekent echter niet dat de slaapzak defect is. Als je merkt dat er dons uit de binnenkant van de slaapzak ontsnapt, kan je deze het beste vanaf de andere kant weer in de vulling trekken. De resulterende opening in de stof van de slaapzak moet bij volgend gebruik vanzelf sluiten.


Fragmenten van dons mogen niet worden verwijderd, omdat het risico bestaat dat er ook nog enkele fragmenten uitlekken. Dit komt door de structuur van het dons in de slaapzak; de afzonderlijke fragmenten van dons zijn met elkaar verbonden. Als je eraan trekt, kan de opening in de stof verder uitzetten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat geïsoleerde flarden dons van de ene op de andere dag weglekken. Dit is natuurlijk en vermindert de isolatieprestaties van de slaapzak niet.

slaapzak opbergen na het wassen

Voordat je een slaapzak gaat opbergen, zorg ervoor dat deze goed geventileerd is. Doe dit na na elk gebruik - bijvoorbeeld op de tent uitluchten tijdens een kampeertrip. Op deze manier ontstaan er ook geen onaangename geuren.

Vullen in plaats van rollen? Een slaapzak oprollen belast de vulling op dezelfde plaatsen en kan de structuur beschadigen. Denk daarom goed na over het opbergen van je slaapzak na gebruik. De vulling heeft voldoende ruimte nodig om uit te zetten en te “herstellen”. De slaapzak moet daarom losjes worden verpakt of in een opbergzak of kussensloop worden gestopt en in een droge omgeving worden bewaard. Gebruik de packsack alleen voor transport.

Algemeen: onderhoudstips en wasinstructies staan op het label in de slaapzak. Houd deze aan als algemene richtlijn voor wassen, onderhoud en opbergen.

Astro Pro Series