• Vanaf €50 geen verzendkosten - Gratis retourneren - Levenslange reparatieservice

Een rugzak schoonmaken

Een rugzak schoonmaken

LANGERE LEVENSDUUR MET DE JUISTE ZORG!

Je rugzak vergezelt je op veel wandeltochten. Om jou en je rugzak zoveel mogelijk avonturen te laten beleven, kun je de levensduur van je deuter rugzak met regelmatig onderhoud verlengen. Hieronder vind je enkele praktische en simpele tips.

Wanneer moet een rugzak worden gewassen?

Als er veel zweet of vuil op je rugzak zit, bijvoorbeeld na een lange wandeling, is wassen onvermijdelijk. Als je alleen lichte, oppervlakkige vervuiling opmerkt, zoals kleine spatten vuil of pollen, is het voldoende om de rugzak direct na de tocht ter plekke schoon te maken. Je hebt alleen een vochtige doek nodig. Voor zwaardere vervuiling kan het nodig zijn om de rugzak goed te wassen.

Was je rugzak voorzichtig & verwijder vuil

Na een zomer vol bergtochten met je wandelrugzak zijn vlekken en zweetplekken normaal. Als je nu vuil uit je deuter rugzak wilt verwijderen, moet je met een paar dingen rekening houden: Rugzakken mogen niet in de wasmachine worden gewassen. Dit komt doordat het materiaal en de PU-coating aan slijtage onderhevig zijn en er op de lange termijn schade zal ontstaan. Ook blijven er vaak wasmiddelresten achter. Voor gevoelige huidtypes kan dit leiden tot huidirritatie op bijvoorbeeld de schouderbanden. Een chemische reactie van zweet, wasmiddelresten en UV-straling bevordert ook een snellere afbraak van de materialen.

Hoe moet ik mijn rugzak goed wassen?

Om je rugzak zo voorzichtig mogelijk schoon te maken: leg hem, afhankelijk van de grootte, in een kom of badkuip vol water en was hem met pH-neutrale zeep of douchegel. Vuil op de rugzak kan gemakkelijk worden verwijderd met een borstel. Zoutvlekken op het draagsysteem kunnen worden uitgespoeld door ze meerdere keren met de hand uit te knijpen met zeep en veel water. Laat de rugzak vervolgens volledig drogen. Berg hem op in een goed geventileerde, droge ruimte.

Onze rugzaksystemen zijn niet ontworpen om te worden geïnstalleerd en verwijderd, dus we raden af om het frame of de stangen te verwijderen voor reiniging. De ervaring heeft geleerd dat het niet mogelijk is om het rugsysteem zelf op de juiste manier te verwijderen en te installeren. Dit kan onherstelbare schade aan uw rugzak/product veroorzaken.

KAN IK MIJN RUGZAK IN DE WASMACHINE DOEN?

Nee, je kan een deuter rugzak niet in de wasmachine wassen. De wrijving tijdens het wassen veroorzaakt veel spanning op het materiaal (en de PU coating) en kan de rugzak beschadigen. Ook blijven er vaak resten achter van wasmiddelen, wat weer voor irritatie kan zorgen bij mensen met een gevoelige huid (schouderbanden gaan schuren). De chemische reactie die optreedt tussen zweet, het wasmiddel residu en UV stralen versnelt ook de afbraak van materialen.

De beste manier om jouw rugzak schoon te maken is om hem onder te dompelen in een emmer of bad gevuld met water en was de tas met pH-neutrale zeep of douchegel. Hardnekkig vuil kan met een borstel worden verwijderd (ga echter niet schrobben!). Zoutafzettingen op het draagsysteem of schouderbanden kunnen worden verwijderd door zeep en veel water door de vulling te duwen en inmasseren. Stijve ritsen kunnen het beste met een beetje siliconenspray worden behandeld. Bewaar de rugzak altijd op een droge plaats.

 1. Maak de rugzak na elke trip helemaal leeg. Verwijder vlekken met de hand met een simpele zeepoplossing en een borstel
 2. Stop de rugzak niet in de wasmachine of droger, dit beschadigt de PU-coating
 3. Rugzakmateriaal is niet geschikt om te strijken
 4. Houd ritsen vrij van vuil
 5. Wanneer je de tas opbergt, maak de schouderbanden vast en bewaar de tas in een droge, goed geventileerde ruimte

Droog en berg de rugzak zorgvuldig op

Je rugzak goed drogen is niet alleen essentieel na het schoonmaken, maar ook na een lange dag in de bergen. Je wandel- of trekkingrugzak heeft zweet gedrenkt en mogelijk een regenbui doorstaan. Laat hem daarom aan de lucht drogen.

 1. Open alle ritsen en leg of hang de deuter rugzak ondersteboven op een droge plek.
 2. Vermijd direct zonlicht of een andere directe warmtebron zoals een radiator.
 3. Berg hem op in een droge ruimte zoals een kast - vermijd een vochtige kelder. Sluit de riemen van uw deuter rugzak.

MOET HET MATERIAAL VAN EEN RUGZAK OPNIEUW GEÏMPREGNEERD WORDEN?

Het materiaal van de rugzak blijft de eerste jaren voldoende waterdicht. Na langdurige blootstelling aan regen dringt er echter water door de ritsen en naden. Voor bergtochten, klimmen en skitochten kunnen waterdichte zakken in de rugzak worden geplaatst om te voorkomen dat de inhoud nat wordt. Het voordeel: alle bevestigingslussen voor het dragen van uitrusting, bijv. ijspikken, ski's, stokken of sneeuwschoenen, blijven gemakkelijk toegankelijk. Een regenhoes wordt gebruikt voor wandel- en trekkingrugzakken.

Bij oudere modellen is opnieuw impregneren slechts effectief voor korte periodes. Let op: impregnaties (spray- en badimpregnaties) dringen door in de basislaag van de rugzak en kunnen huidirritaties veroorzaken.

Trail running-gilet: onderhoudsinstructies

Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk plezier hebt van je deuter trail running vest, moet je deze onderhoudsinstructies volgen:

 • Spoel de flacons of je hydratatieblaas goed uit voor gebruik. Je kunt dan meteen aan je eerste run beginnen.
 • Na elke tocht moet je het vest helemaal leegmaken, vuil verwijderen en de drinkflessen uitspoelen. Hang hem op of leg hem op een schaduwrijke, droge plek om te drogen. Als je hardlooptocht erg zweterig was, kun je het vest van tevoren met de hand wassen met lauw water en een beetje functioneel wasmiddel.
 • Begint je gilet te stinken of heeft het hardnekkige vlekken? Een handwas met een functioneel wasmiddel helpt ook. Laat de trail running bodywarmer weken in lauw water en spoel hem daarna goed uit.
 • Stop je trail running vest zelden in de wasmachine, want het materiaal en de sluitingen kunnen na verloop van tijd beschadigen. Gebruik het handwasprogramma zonder centrifugeren op een lage temperatuur (30 graden) en gebruik altijd een waszakje. Wasverzachter, bleekmiddel en de wasdroger zijn taboe!
 • Je kunt je gilet opbergen op een droge plek, uit de buurt van zonlicht en warmtebronnen.

De belangrijkste verzorgingsinstructies voor het trail running gilet vind je ook op het verzorgingslabel dat in het gilet is genaaid.

Ontdek nu alle rugzakken