nepalhilfe

nepalhilfe

De top van een Himalaya achtduizender lijkt onhaalbaar voor ons wandelaars. Maar de Nepalezen denken waarschijnlijk hetzelfde als ze naar de Duitse economie kijken. In termen van bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking staat Duitsland op de 5e en Nepal op de 91e plaats in de wereld. Figuurlijk gesproken is het verschil gelijk aan de afstand van de met jungle bedekte uitlopers van de Himalaya tot de ijzige top van de Mount Everest. Door Nepalhilfe Beilngries te steunen, hopen we te laten zien dat we allemaal verantwoordelijkheid dragen voor de regio's waar we naartoe reizen. De natie is zeer gastvrij geweest voor ons, bergbeklimmers en trekkers, en heeft ons voorzien van zijn fantastische landschap om van te genieten. En we willen de mensen terugbetalen.

Bezoek deuter school

De levensomstandigheden in Nepal kunnen alleen maar beter worden als onderwijs, gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen worden verbeterd en de levensstandaard kan alleen vanuit het land zelf worden verhoogd. In het verleden kregen veel schoolgaande kinderen in Nepal geen basisonderwijs, omdat scholen voor velen onbetaalbaar of simpelweg te ver weg waren. De schoolprojecten van Nepalhilfe kunnen daar verandering in brengen. De Shanti Nikunja basisschool in Kathmandu is bijvoorbeeld gebouwd met behulp van deuter. Om te beginnen hebben we € 30.000 voor de nieuwbouw en 300 schoolrugzakken en etuis gedoneerd. Sindsdien noemt de lokale bevolking de school in het hart van Kathmandu de ‘deuter school’. Daarnaast hebben we ook een e-learningcentrum voor vreemde talen gefinancierd.

deuter ondersteunt Nepalhilfe sinds 2013 elk jaar financieel en doneert naar behoefte rugzakken, slaapzakken en accessoires. Met de hulp van deuter werd de Shanti Nikunja School in Kathmandu nieuw gebouwd. In het begin hebben we ongeveer 30.000 € gedoneerd voor de bouw van het gebouw, evenals 300 schoolrugzakken en etuis. Sindsdien spreekt de lokale bevolking soms over de "deuter school" in het hartje van Kathmandu. Ook een e-learning centrum voor het leren van vreemde talen werd met onze financiële steun opgezet.

Projecten zoals het nieuw gebouwde gezondheidsstation in Kubinde (ongeveer 80 kilometer ten oosten van Kathmandu) werden gerealiseerd en voltooid in 2021. Het vervangt de eerder bestaande faciliteit, die volledig werd verwoest door de aardbeving van 2015. Bovendien wordt in Siranchour een lagere school gebouwd voor ongeveer 110.000 euro. Een ander project is een dagverzorgingscentrum voor mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap in Lubhu. Het werd in de vroege zomer van 2021 in gebruik genomen. 

Meer nieuws is hier te vinden

In juli 2022 start deuter met een nieuw schoolproject in Nepal. De komende drie jaar steunen we een ander schoolproject in Nepal in Chharka in de regio Dolpo met 10.000 euro per jaar. Naast de gebouwen, die door ons medegefinancierd worden, zijn er veel dingen nodig voor het onderwijs zoals pennen, papier of leermateriaal. 
Dolpo is een zeer afgelegen en hooggelegen gebied in het noordwesten van Nepal, grenzend aan Tibet, waar geen wegen zijn. Het dorp Chharka ligt op een hoogte van 4300 meter. Van Katmandu naar Chharka is het ongeveer 159 kilometer - door het gebrek aan infrastructuur een dagreis per jeep. Nepalhilfe Beilngries is al bijna twee jaar bezig met het plannen en financieren van de bouw van een efficiënt, energiezuinig huis als school voor de kinderen van het dorp - daarbij rekening houdend met de vaak moeilijke plaatselijke omstandigheden, zoals de infrastructuur en de aanschaf van bouwmaterialen. Dieren zoals ezels en buffels worden gebruikt om het materiaal te vervoeren. Dit is de enige manier om de benodigde middelen daar te krijgen, dwars door het land, over stenige paden tot op meer dan 4000 meter hoogte. De bestaande school is alleen open van april tot oktober; in de wintermaanden is het er te koud.
De opening van de nieuwe school is gepland voor 2024 en zal niet alleen dienen als een plaats waar de leerlingen lessen kunnen volgen, maar ook als een verblijfplaats voor de bewoners van Chharka.