• Vanaf €50 geen verzendkosten - Gratis retourneren - Levenslange reparatieservice

1% for the planet

1% for the planet

   
Teruggeven aan de natuur

“Als we alleen maar nemen, nemen, nemen en niks teruggeven, hebben we op een gegeven moment niks meer over", aldus Yvon Chouinard, oprichter van het outdoormerk Patagonia. Het is bijna 20 jaar geleden dat hij en vliegvisexpert Craig Mathews hun krachten bundelden, brainstormend over wat gedaan kan worden om bedreigde natuurgebieden te redden en uiteindelijk 1% for the Planet oprichtten. De hoofdgedachte achter dit idee was: Omdat bedrijven profiteren van de hulpbronnen van de aarde, moeten ze deze hulpbronnen beschermen. Maar, de meeste mensen uit het bedrijfsleven hebben niet de tijd of kennis om dit zo effectief mogelijk te doen. En daar komt 1% for the Planet om de hoek kijken. Een bedrijf kan aangeven dat één procent van zijn jaaromzet, of een deel van de omzet van een specifieke productlijn, als donatie naar het initiatief gaat, dat op zijn beurt zorgvuldig geselecteerde milieuprojecten wereldwijd financiert. Wij doneren 10% van de inkomsten van onze nieuwe Infiniti collectie. Deze productlijn is ontstaan uit onze toewijding aan duurzaamheid en bestaat onder andere uit rugzakken, fietshoezen en casual tassen, gemaakt van de overblijfselen van de productie van drie miljoen deuter producten per jaar. We denken dat dit zin heeft. De stofresten die we elk jaar opnieuw gebruiken voor de Infiniti serie, zouden vijf voetbalvelden beslaan.   

1% for the Planet is gebaseerd op het idee dat onze wereld een betere, gezondere plek zal zijn als mensen en bedrijven verantwoordelijkheid ervoor nemen. Lidmaatschap is open voor alle bedrijven. 1% for the Planet verzekert dat contributies efficiënt worden geïnvesteerd in betrouwbare, impactvolle projecten. Het initiatief helpt haar leden ook om hun bedrijfsstrategie op één lijn te brengen om duurzamer te zijn. Wij denken dat het concept om bedrijven te verbinden met NGO's en milieuorganisaties die over de hele wereld actief zijn, de beste keuze is. Daarom hebben we ons aangesloten bij 1% for the Planet. Dit partnerschap verzekert ons dat onze donaties een brede regionale en zelfs wereldwijde impact zullen hebben. Ook particulieren kunnen lid worden van 1% for the Planet.

Yvon Chouinard zegt: "Als je bedrijven zou kunnen laten begrijpen dat ze meer verantwoordelijkheid hebben dan winstmaximalisatie voor de aandeelhouders of voor zichzelf, dat ze een verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van de planeet. Net als wij allemaal”. Hij ziet 1% for the Planet donaties als een soort toegangsprijs die we allemaal zouden moeten betalen om zaken te mogen doen op aarde. Omdat we een bedrijf voor outdoorproducten zijn, geldt dit idee vooral voor ons. Met ons lidmaatschap willen we onze klanten en medewerkers laten zien dat we het snappen. Denk hier eens over na: als 's werelds 100 meest winstgevende bedrijven zouden deelnemen, zouden ze meer dan 100 miljard dollar per jaar genereren voor milieuprojecten.

We hebben nog een lange weg te gaan om dat cijfer te bereiken, maar toch is 1% for the Planet de afgelopen 20 jaar uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde milieu initiatieven ter wereld. Meer dan 3.000 bedrijven van elke omvang hebben zich aangesloten. En ze bewijzen dat we samen sterk zijn. Samen hebben we tot nu toe non-profitorganisaties op het gebied van milieu ondersteund met meer dan een kwart miljard dollar. Elk product uit de deuter Infiniti collectie draagt bij aan deze succesvolle beweging. Dat inspireert ons om meer te doen. 1% for the Planet ondersteunt zorgvuldig geselecteerde partners die beproefde methoden gebruiken om verandering teweeg te brengen op zes gebieden van milieubescherming: klimaat, land, water, voedsel, vervuiling en dieren in het wild en biodiversiteit.

Lees hier meer over de individuele projecten: https://www.onepercentfortheplanet.org/stories